Geschiedenis

De Rollecate tuin kent een rijke historie. Lees hier meer over deze prachtige tuin & ontmoetingsplaats met historische bomen en planten en de geschiedenis van Rollecate & het Rollecate Kwartier.

Free HTML5 Template

Rollecate Kwartier in tijdsperspectief


Rollecate Kwartier
Grenzend aan de historische Deventer binnenstad is in de periode 1932 tot 1941 het grootste gedeelte van de wijk ontstaan. De vooroorlogse woningen zijn ontworpen door bekende architecten zoals o.a. Knuttel en Van Harte, maar de woningen zijn nooit tot monument of beschermd stadsgezicht aangewezen.

Geertruiden Ziekenhuis
Hoe anders is dat met het Geertuiden Ziekenhuis, dat in 1940 haar deuren opende. De wijk heeft haar oorspronkelijke naam, Ziekenhuisbuurt, te danken aan dit ziekenhuis dat uiteindelijk in 2008 is gesloten. Het beschikt over een rijke geschiedenis; van het opvangen van vluchtelingen in de Tweede Wereldoorlog tot het bieden van specialistische zorg in latere jaren. Het terrein heeft sinds 2021 een nieuwe invulling gekregen als woongebied, het SMCD-gebouw is echter behouden gebleven evenals een aantal monumentale bomen.

Ziekenhuisbuurt, Rollecate Kwartier
De wijk heet zoals gezegd niet langer meer de Ziekenhuisbuurt maar Rollecate Kwartier, vernoemd naar de vroegere Rijkslandbouwhuishoudschool Nieuw Rollecate aan de E. Tesschenmacherstraat, die tussen 1931 en 1996 studenten trok uit het hele land. Na een periode van leegstand is het pand grondig, maar met respect voor de historie, verbouwd en sinds 2015 dient het als woon- en zorgcomplex Nieuw Rollecate.

De tuin rondom het woon- en zorgcomplex is al die tijd in eigendom gebleven van de Gemeente Deventer. Dankzij de zeer actieve inzet van buurtbewoners is deze prachtige tuin in 2014 aangewezen als buurt- en speeltuin, zodat jong en oud elkaar hier kan blijven ontmoeten voor een potje voetbal of kleine wandeling. Ook worden er jaarlijks activiteiten georganiseerd door betrokken buurtbewoners zoals Paaseieren zoeken, lampionnenoptocht met Sint-Maarten, nieuwjaarsborrel of een gezellige buurt BBQ.

Om de tuin leefbaar en groen te houden steken buurtbewoners en medewerkers van Nieuw Rollecate samen de handen uit de mouwen. Zo houden we rijke historie van deze buurt samen in stand!

Terug

Bestuur Stichting Rollecate

Stichting Rollecate bestaat uit een grote groep enthousiaste buurt bewoners. Naast het dagelijks bestuur, zijn we actief met werkgroepen op de verschillende thema's (Rollecate Tuin, Veiligheid, Duurzaamheid, Verkeer, Activiteiten, Zorg & Welzijn). Geïnteresseerd in deelname in het bestuur of een van de werkgroepen? Neem dat gerust contact op.

Henk Schepers

Henk Schepers

Dagelijks bestuur

Voorzitter

Wouter Schoneveld

Wouter Schoneveld

Dagelijks bestuur

Secretaris, Penningmeester

Gert-Jan Wassink

Gert-Jan Wassink

Algemeen bestuurslid

Rollecate Tuin & VeiligheidVacature

Ellen Geerdink

Algemeen bestuurslid

Activiteiten, Zorg & Welzijn

Bart Brummel

Bart Brummel

Algemeen bestuurslid

Duurzaamheid

Akko Rattink

Akko Rattink

Algemeen bestuurslid

Verkeer

Stefan de Graaf

Stefan de Graaf

Algemeen bestuurslid
Lees meer over onze aanpak

Stichting Rollecate: Aanpak

Stichting Rollecate focust op zes themas bestuurd vanuit een bestuur en werkgroepen, bestaande uit bewoners van het Rollecate Kwartier. Download hieronder onze aanpak.

Bekijk plan (.pdf)

Activiteiten kalender

Bekijk het actuele overzicht van geplande buurtactiviteiten via de onderstaande link.
Op de hoogte blijven via e-mail?
Meld je direct aan als abonnee.

Activiteiten kalender

Overzicht werkgroepen

Deelnemen in een van de werkgroepen? Weten wie bij jou in de staat al actief is? Onderstaand vind je een actueel overzicht van de deelnemers per werkgroep.

Overzicht werkgroepleden (.pdf)

Lees meer over de laatste ontwikkelingen op onze nieuwspagina

Laatste nieuws