Nieuws - Verbreding Van Oldenielstraat nabij


Zaterdag 5 oktober 2024 - Nieuwsbrief - Verbreding Van Oldenielstraat nabij

- De gemeente Deventer besluit dit najaar over een nieuwe hoofdwegenstructuur. Dit heeft veel gevolgen voor het verkeer rond en door onze wijk.
- In deze nieuwsbrief roepen wij u op om uw stem te laten horen en de gemeente Deventer uiterlijk 15 oktober te laten weten wat u onder andere vindt van het voornemen om de Van Oldenielstraat te gaan verbreden
- We hopen op veel reacties vanuit onze wijk. Hoe meer mensen meedoen, hoe krachtiger ons signaal is!


Nieuwsbrief - Verbreding Van Oldenielstraat nabij

Uw mening gevraagd!
Beste buurtbewoners van Rollecatekwartier en St Jozef Kwartier,

De gemeente Deventer besluit dit najaar over een nieuwe hoofdwegenstructuur. Dit heeft veel gevolgen voor het verkeer rond en door onze wijk. Met deze nieuwsbrief roepen wij u op om uw stem te laten horen en de gemeente Deventer uiterlijk 15 oktober te laten weten wat u onder andere vindt van het voornemen om de Van Oldenielstraat te gaan verbreden.


Wat kunt u doen?

De Gemeente organiseert een “brede consultatie”. Tot 15 oktober stelt de gemeente alle bewoners van de stad in staat te reageren op het nieuwe verkeersplan voor de stad. Dit kan via de website www.deventer.nl/goedopweg. De gemeenteraad besluit einde dit jaar over het plan en weegt de uitkomsten van de peiling mee.

Wij vragen u om deel te nemen aan de brede consultatie. Bij voorkeur uiteraard met steun voor de adviezen die wij als Comité Groen Van Oldeniel, Stichting Rollecate Beheer en Comité Sint Jozefkwartier aan de gemeente hebben meegegeven. Maar bovenal met de wens van een leefbare en veilige buurt, die niet doorsneden gaat worden door een “autosnelweg” waarvoor woningen gesloopt moeten worden.


Hoe meer mensen meedoen, hoe krachtiger ons signaal overkomt!

Wat staat er in het plan en wat betekent dit?


Nieuwe hoofdwegenstructuur sorteert voor op meer woningen

Deventer wil de komende jaren duizenden nieuwe woningen bouwen. Die woningen leiden tot extra verkeer. De huidige wegen in de stad kunnen dat verkeer niet verwerken. Onder andere op de Van Oldenielstraat staan al dagelijks files.

Tegelijkertijd wil Deventer meer ruimte voor ontmoeten, recreëren, spelen en groen. Onder andere door de Wellekade op termijn om te vormen tot een autoluwe wandelboulevard.

Er moeten keuzes gemaakt worden waar er nog ruimte is voor de auto en waar niet. Deze keuzes zijn vastgelegd in het vernieuwde Hoofdwegenstructuurplan.


Het plan op hoofdlijnen: meer verkeer op Van Oldenielstraat, minder op Welle

In de basis geeft het plan aan: niet alles kan meer met de auto. Er wordt meer ingezet op wandelen, fietsen en gebruik van het openbaar vervoer in de stad.

Daarvoor worden onder andere de Welle, Ceintuurbaan, Brinkgreverweg en Hoge Hondstraat 30 km/uur.

Daar staat tegenover dat de Van Oldenielstraat juist veel meer verkeer moet gaan verwerken: de kruispunten met de Hoge Hondstraat en Brinkgeverweg worden uitgebreid en er komt een fietstunnel bij winkelcentrum Keizerslanden.


Wat betekent het plan voor onze wijk?

De auto moet ergens een plek krijgen, maar ook de Van Oldenielstraat is daarvoor niet ideaal. De woningen staan dicht op de weg en de ruimte voor uitbreiding is niet aanwezig. De uitbreiding van de kruispunten betekent volgens ons concreet dat de Van Oldenielstraat zal worden verbreed naar 2x2 rijstroken. Hoewel de gemeente die verbreding sinds kort niet meer zo noemt vrezen wij dat dit wel degelijk gaat gebeuren. Er zullen dan woningen moeten worden gesloopt en bomen worden gekapt.

Na de verbreding zullen er waarschijnlijk minder files staan en zal er mogelijk minder sluipverkeer door onze wijken rijden.

Maar er gaat wel veel meer autoverkeer over de Van Oldenielstraat rijden (toename van meer dan 40%). Er komt meer (geluids)overlast. En mogelijk ontstaan er door de sterke toename van autoverkeer in de toekomst weer nieuwe files.

Het zal lastiger worden de Van Oldenielstraat met de fiets of te voet over te steken: er ontstaat door de bredere weg een nog sterkere barrière die onze wijk doorsnijdt.

In de nieuwe situatie zullen er minder straten vanuit onze wijk direct aansluiten op de Van Oldenielstraat. De verkeerscirculatie in onze wijk gaat wijzigen. Het wordt mogelijk drukker in uw straat.

Op de iets langere termijn komen er mogelijk fietstunnels onder de Van Oldenielstraat ter hoogte van de Hoge Hondstraat en Brinkgreverweg. Hier is nu geen ruimte voor. Mogelijk zullen er dan opnieuw woningen moeten wijken.


Wat vragen wij aan u?
Alleen door massale aandacht voor de negatieve leefbaarheidseffecten voor onze wijk zien wij nog kansen om de gemeente er tot het maximale toe te bewegen om de negatieve gevolgen voor onze wijk zoveel mogelijk te beperken. Denk groot: waarom zou de Van Oldenielstraat niet ondergronds kunnen (net zoals de N348 voor het station in Dieren en de Willemstunnel bij het station Arnhem)? We vragen u met die gedachte in het achterhoofd op het plan te reageren en aandacht te vragen voor:

- Voorkomen of beperken sloop van woningen
- Voorkomen of beperken toename geluidoverlast
- Voorkomen of beperken toename luchtverontreiniging
- Beperken negatieve gevolgen gewijzigde verkeerscirculatie in onze wijk
- Verminderen van barrièrewerking
- Goede ruimtelijke (groene) inpassing
- Verbetering van de veiligheid in onze wijk


Reageren kan door de keuzewijzer van de gemeente Deventer in te vullen op de volgende website: www.deventer.nl/goedopweg

De keuzewijzer van de gemeente bevat vooral algemene vragen over het plan. Wij vragen u daarom vooral om ook het feedback blokje te gebruiken aan het eind van de vragenlijst en daarin kort en krachtig in uw eigen bewoordingen aandacht te vragen voor de leefbaarheid en veiligheid rond de Van Oldenielstraat zoals hierboven aangegeven.

Nogmaals: we hopen op veel reacties vanuit onze wijk. Hoe meer mensen meedoen, hoe krachtiger ons signaal is!

Achtergrond: het proces tot nu toe

Een stukje geschiedenis

Al meer dan 10 jaar zijn onze buurtvertegenwoordigers met de gemeente in gesprek over de plannen voor de Van Oldenielstraat. Al die tijd hield Deventer vast aan de wens om de Van Oldenielstraat te verbreden naar 2 x 2 rijstroken. Om tegengas te geven aan dit voornemen is indertijd het Comité Groen van Oldeniel opgericht. De laatste jaren is ook de werkgroep verkeer van de Stichting Rollecate Beheer als medestander aangeschoven, evenals enkele bewoners van de Robert Kochlaan als Comité St Jozefkwartier.

Jarenlang volgde de gemeente de tactiek van pappen en nathouden, maar vorig jaar is het proces in een stroomversnelling gekomen, nadat Deventer € 30 miljoen toegezegd heeft gekregen van het rijk ter verbetering van de infrastructuur. Onze gezamenlijke buurtcomités hebben het afgelopen jaar voortdurend de gemeente opgezocht en geadviseerd niet meer enkel op de auto’s te focussen, maar ook te kijken naar voorbeelden van andere steden waarin in een groeiende stad juist minder ruimte aan de auto wordt gegeven, zoals Groningen, Eindhoven en Utrecht.

Om ruimte te geven aan de woningbouwopgave heeft Deventer een project opgestart met als titel “Herijking Hoofdwegenstructuur”. Ook is een focusgroep ingesteld met daarin belanghebbende instanties om de gemeente vanuit verschillende belangen te adviseren. Een vertegenwoordiger van onze drie buurtcomités heeft daaraan deelgenomen.

Na ruim een jaar van veelvuldig overleg tussen gemeente en focusgroep heeft het college B&W op 17 september een concept Basisvoorkeursvariant vastgesteld. Het plan bevat veel elementen die goed zijn voor de stad, het is goed om dat ook te benoemen. Voor het eerst in jaren is er een samenhangend plan voor het verkeer in Deventer, waarmee meer aandacht is voor duurzame vervoerswijzen. Maar het plan heeft zoals gezegd ook veel negatieve gevolgen voor onze wijk. Onze buurtcomités hebben daarom jarenlang tegen de verbreding van de Van Oldenielstraat gestreden. Maar de verbreding van de Van Oldenielstraat is dichterbij dan ooit. Het plan wordt gesteund door het college van Burgemeesters en Wethouders en de gemeente heeft de financiering rond.


STOMP: de auto niet meer op één

Positief vinden wij dat het college B&W in de concept Basisvoorkeursvariant het STOMP principe leidend laat zijn voor de ontwikkelingen en maatregelen. Dit staat voor Stappen, Trappen, Openbaar vervoer, Mobiliteit als service (deelauto’s, hubs) en Privéauto’s. In deze volgorde krijgen de vervoerswijzen voortaan aandacht en prioriteit. De auto staat dus niet meer centraal, maar wandelaars en fietsers. Met dit principe zet Deventer de mens centraal bij gebiedsontwikkelingen. Dit is wat wij als buurtcomités ook hebben nagestreefd: het is goed voor de stad.


Van 2x2 naar capaciteit kruispunten, een woordenspel
In de focusgroep hebben wij net zoals in de voorbije jaren gepleit voor een andere kijk op de problematiek Van Oldenielstraat. Zoals de gemeente in eerdere rapporten ook zelf constateerde is verdubbeling van de Van Oldenielstraat niet nodig als doel op zichzelf, maar gaat het erom de capaciteit van de kruispunten Hoge Hondstraat en Brinkgreverweg te vergroten, bijvoorbeeld door linksaf verkeer te verbieden of daarvoor een (korte) uitvoegstrook aan te leggen. Het is gelukt dit standpunt aanvaard te krijgen. De gemeente spreekt nu niet meer over verdubbeling van de Van Oldenielstraat, maar over capaciteitsuitbreiding van de beide kruispunten. Echter, wij vrezen dat dit slechts een woordenspel is en dat de gemeente vanuit de beide kruispunten toch de hele Van Oldenielstraat gaat verbreden.


Fietstunnels

Opmerkelijk is dat de gemeente in de concept Basisvoorkeursvariant fietstunnels heeft opgenomen op de beide kruispunten Hoge Hondstraat en Brinkgreverweg. Wij hebben geadviseerd die uit het plan te halen, omdat er niet genoeg ruimte is voor dergelijke tunnels en daarvoor woningen zouden moeten worden gesloopt. In een studie uit 2018 heeft adviesbureau Goudappel al uitgebreid studie gedaan naar een fietstunnel Brinkgreverweg met als conclusie dat die ruimtelijk niet haalbaar is. Wij vinden het onbegrijpelijk dat de gemeente het resultaat van die studie nu terzijde schuift en zelfs een extra fietstunnel Hoge Hondstraat introduceert.


Doorgaand autoverkeer onder het maaiveld

In plaats van fietstunnels zien wij liever dat de Van Oldenielstraat onder het maaiveld verdwijnt. Dan kan deze weg haar verkeersfunctie vervullen, met veel minder negatieve impact op de directe omgeving. Houdt wandelaars en fietsers op het maaiveld en voer de auto daar onderdoor. Wij hebben de gemeente geadviseerd om die optie serieus te onderzoeken. Een tunnel bij elk kruispunt of zelfs een lange tunnel tussen Henri Dunantlaan en Margijnenenk.


Een extra dakpan

De gemeente gaat voort op het bestaande beleid om auto’s naar de rand van de stad te brengen. Van Welle naar Singel, van Singel naar Ceintuurbaan, van Ceintuurbaan naar Hanzetrace. Dit beleid is indertijd het “dakpanprincipe“ gedoopt en is in de praktijk al grotendeels uitgevoerd. Wij hebben in de Focusgroep geadviseerd om een extra dakpan te maken over het Wezenland met aansluiting op de IJsseldijk en de Raalterweg. Dit zou dan een extra dakpan kunnen worden voor het doorgaande verkeer. De Van Oldenielstraat zou dan als dakpan kunnen fungeren voor het lokale verkeer naar en van de noordelijke woonwijken in de stad. Het college B&W neemt dit advies helaas niet over omdat uit een modelberekening is gebleken dat dit alternatief te weinig oplossend vermogen zou hebben.


Invloed op de uitwerking
Nadat het concept Basisvoorkeursvariant door de gemeenteraad is vastgesteld volgt de fase van uitwerken van de maatregelen. Ook voor die fase heeft de gemeente onze drie buurtcomités uitgenodigd om mee te denken. Dit betekent dat wij nog steeds invloed kunnen uitoefenen op hetgeen er rond de Van Oldenielstraat en de kruispunten staat te gebeuren. De ontwerpen kunnen wij zo veel mogelijk in de door ons gewenste richting proberen bij te sturen.


Inzet op leefbaarheid en veiligheid

Vorige aspecten houden onze aandacht in het overleg met de gemeente. Daarbij moeten we de realiteit onder ogen zien dat we eenmaal aangenomen maatregelen in de definitieve Basisvoorkeursvariant niet kunnen wijzigen. Wat we echter wel kunnen is maximaal inzetten op leefbaarheid en veiligheid in onze buurt. Daar liggen kansen omdat Deventer in de rapportage dit ook als pijlers van beleid en uitwerking heeft opgenomen. Zij wil de maatregelen uitwerken op basis van de drie uitgangspunten Leefbaarheid, Veiligheid en Doorstroming/Bereikbaarheid.


Tot slot - Denk ook actief mee


Mogelijk is uw interesse gewekt om mee te gaan denken over de uitwerking van de maatregelen. Sluit u dan aan bij een van onze drie comités. Hoe meer comitéleden hoe meer denkkracht we met elkaar bij de gemeente kunnen inbrengen.


Comité Groen Van Oldeniel, Stichting Rollecate Beheer, Comité Sint Jozef Kwartier
Comité Groen Van Oldeniel
Matthijs Schaap
Swaefkenstraat 16
m.j.schaap@hetnet.nl
0620016916


Stichting Rollecate, Werkgroep Verkeer
Jasper van Praagh
E Tesschenmacherstraat 14
0611241618

Of mail naar info@rollecate.org



Altijd op de hoogte

Op de hoogte blijven van buurtactiviteiten vanuit Stichting Rollecate?

Geeft je op als abonnee en ontvang onze nieuwsbrief en wordt toegevoegd aan de agenda.

Terug